Van spuitbus tot auto…


Veel mensen in Madagaskar verdienen hun inkomen met het verzamelen van blik dat ze verkopen aan producenten. Zij gebruiken het om gerecyclede decoratieartikelen van te maken. 
Het vervaardigen van gerecyclede autootjes en andere decoratieartikelen vereist vakmanschap. Jerome en zijn vrouw laten zien hoe zij van een spuitbus een autootje maken.
Als eerste wordt met een stevige schaar de spuitbus open geknipt en de opengeknipte spuitbus wordt met een houten hamer plat geslagen.
Met kleine mallen worden de onderdelen van de auto in het blik gekrast. Hierbij wordt goed gekeken welke onderdelen bruikbaar zijn om een mooie kleurrijke auto te krijgen met de meest sprekende afbeeldingen op de juiste plek.
De scherpe randjes van de opengeknipte spuitbus zorgvuldig omgeslagen en zonodig afgeknipt.
Vervolgens worden  de ruiten van de auto gemaakt. Ook hiervoor wordt gerecycled materiaal gebruikt in de vorm van de plastic röntgenfotovellen. Voor de decoratiefietsen is al net zo’n goede vondst gedaan. Daarvoor worden infuusslangen omgevormd tot fietsbanden.
De verschillende auto-onderdelen worden in de juiste vorm geslagen.
De losse auto-onderdelen worden  aan elkaar gelast.
Ook om het onderstel van de auto op maat te knippen wordt een mal gebruikt.
De wielen worden ook van blik gemaakt. Het blik wordt op een speciale mal gelegd. Met een hamer met een mal in spiegelbeeld ten opzichte van de eerste mal, worden de wielen in de juiste vorm geslagen.
Dan wordt de auto in elkaar gesoldeert en de wielen eronder gezet.
De spuitbus wordt geheel gerecycled. Zelfs de kleine reststukjes worden verzameld en op de lokale markt verkocht.
Na een uur hard werken met zijn tweeën is het autootje klaar: een prachtig eindresultaat!
Voordat de decoratieartikelen per boot naar Nederland gaan, worden de kaartjes van De Evenaar aan de gerecyclede artikelen bevestigd.
Voor de toeristen worden gerecyclede auto’s en kleine fietsen gemaakt ter decoratie in huis. De mensen uit Madagaskar maken voor zichzelf gieters om het land mee te besproeien
Wereld Winkel Noordwolde
Mandehof 3, 8391 BG Noordwolde
Tel: 0561-430381
e-mail: wereldwinkel.noordwolde@12move.nl

wereldwinkel Noordwolde